Stabilisation Force Iraq (SFIR)

2003-2005

SFIR
© Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag

Een dispuut over massavernietigingswapens vormde voor de Verenigde Staten en bondgenoten de onmiddellijke aanleiding tot oorlog tegen Irak. Het vertrek van dictator Saddam Hoessein was het belangrijkste doel. Operatie Iraqi Freedom begon op 20 maart 2003.

Korte oorlog

De coalitie onder Amerikaanse leiding dwong de Iraakse strijdkrachten binnen een maand op de knieën. Saddam Hoessein dook onder en de coalitie nam het landsbestuur over. De Coalition Provisional Authority demobiliseerde de Iraakse troepen, ontmantelde veiligheidsdiensten en ontsloeg een groot deel van de bestuursambtenaren. Na de zuivering kon het land met een schone lei beginnen, maar het liep anders.

Chaos

Het land verviel in chaos. In de versnipperde maatschappij kwamen krachten los die onder de dictatuur waren onderdrukt. Spoedig sloeg de wanorde om in gewapend verzet tegen de bezetter en de nieuwe Iraakse autoriteiten.

De internationale troepenmacht die de orde moest bewaren kreeg het in bepaalde regio’s zwaar te verduren. Daardoor kwamen de wederopbouw van het land en de opleiding van veiligheidsdiensten onder grote druk te staan.

Al-Muthanna

De Nederlandse regering zegde ook een bijdrage toe: de Stabilisation Force Iraq. Het SFIR-bataljon streek in augustus 2003 neer in de provincie Al-Muthanna in Zuid-Irak. Begin maart 2005 droegen de Nederlanders de gebiedsverantwoordelijkheid over aan Britse troepen.

Duur van de missie
1 augustus 2003 – 7 maart 2005
Aantal militairen
7.702
Dodelijke slachtoffers
2
missiekaart irak

Fallen

2 resultaten gevonden