United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE)

2000-2003

Eritrea
© Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag

In 1993 scheidde Eritrea zich af van Ethiopië, dat daarmee instemde. Grensgeschillen en oud zeer zetten de verhoudingen tussen beide landen daarna op scherp. In 1998 brak een bloedige oorlog uit die twee jaar zou duren.

Een nieuwe start

In juni 2000 kwamen de strijdende partijen een staakt-het-vuren overeen. De VN-Veiligheidsraad ondersteunde het vredesinitiatief door de formatie van een waarnemerskorps: de United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea. UNMEE werd actief in een 25 kilometer brede zone in de grensstreek. In de eerste fase speelde de vredesmacht een klassieke waarnemersrol. In de volgende fase zag UNMEE toe op demilitarisering van die zone. Daarnaast pakte de VN-missie het mijnenprobleem in het gebied aan.

Mariniersbataljon

De Nederlandse regering besloot tot inzet van een mariniersbataljon, een veldhospitaal, een viertal helikopters en ondersteunende eenheden. Het bataljon kreeg Canadese versterkingen zodat het Netherlands-Canadian Battalion ontstond.

NECBAT ontplooide in de laatste twee maanden van 2000. Het bataljon kreeg een eigen sector toegewezen. Op 18 april 2001 was de demilitarisering van de sector vrijwel voltooid. Op die dag begon de terugkeer van de lokale autoriteiten, een kleine maand later gevolgd door een grote stroom ontheemden.

In juni 2001 begon de redeployment van NECBAT. De krijgsmacht bleef tot 7 februari 2003 betrokken bij mijnenruimoperaties.

Duur van de missie
28 juli 2000 – 7 februari 2003
Aantal militairen
1.630
Dodelijke slachtoffers
1
missiekaart Eritrea

Fallen

1 resultaten gevonden